Monday, 21 July 2014

Testimoni Vivix untuk Leukimia

Leukemia

Leukemia merupakan barah pada darah atau sum-sum tulang dan bercirikan penggandaan luar biasa sel darah putih, leukosit (inggeris = leukocyte). Ia merupakan sebahagian dari kelompok penyakit yang lebih luas yang dikenali sebagai neoplasma hematologi (''hematological neoplasms'').

Simpton 

Kerosakan kepada sum-sum tulang, disebabkan oleh penggantian sel sum-sum tulang normal dengan sejumlah besar sel darah putih tidak matang, juga menyebabkan kekurangan platelet darah, yang penting dalam proses penggumpalan darah. Ini bererti mereka yang mempunyai leukemia mungkin menjadi lebam, perdarahan berlebihan, atau mengidap perdarahan mirip cucuk-jarum, petekia (Inggeris = petechia).
Sel darah putih, yang terbabit dalam melawan patogen (Inggeris =pathogen), mungkin dipendam atau tidak berfungsi. Ini mampu menyebabkan huru hara sistem imunisasi pesakit (sel darah putih dll.) mula menyerang sel badan lain.
Akhirnya, juga kekurangan sel darah merah yang mendorong kepada anemia, yang mungkin menyebabkan dispnea (Inggeris = dyspnea). Kesemua simptom ini mungkin dikaitkan kepada penyakit lain; kerana diagnosisujian darah dan pemeriksaan sum-sum tulang diperlukan bagi pengesahan leukemia.
Simptom yang berkait
  • Demam, sejuk, berpeluh malam dan simptom selesema lain
  • Kelesuan dan lemah
  • Hilang selera makan dan/atau berat badan
  • Gusi bengkak atau berdarah
  • Perdarahan berlebihan (meskipun akibat luka kecil)
  • Simptom neurologikal (cth.,sakit kepala)
  • Hati dan limpa bengkak
  • Mudah lebam
  • Kerap dijangkiti penyakit
  • Sakit tulang
  • Sakit sendi
  • Tonsil bengkak
  • Kerap pengsan

Perkataan leukemia, yang bererti 'darah putih,' diambil sempena nama penyakit pengiraan sel darah putih yang tinggi yang terdapat pada kebanyakan pesakit leukemia sebelum menerima rawatan. Jumlah tinggi sel darah putih kelihatan apabila contoh darah dilihat di bawah mikroskop. Sering kali, sel darah putih ini adalah tidak matang atau tidak berfungsi. Jumlah sel darah putih juga turut mengganggu fungsi normal ibu-ibu sel darah lain di dalam sum-sum tulang, iaitu induk kepada sel darah merah dan juga platelet.
Sesetengah pesakit leukemia tidak mempunyai sel darah putih yang tinggi semasa pengiraan darah biasa. Keadaan yang luar biasa ini dikenali sebagai aleukemia. Bagaimana pun sum-sum tulang masih mempunyai barah sel darah putih, dan ia mengganggu penghasilan sel darah biasa. Bagaimanapun, ia kekal di dalam sum-sum dan tidak memasuki saluran darah, di mana ia boleh dilihat di dalam ujian darah. Justeru, untuk pesakit aleukemik, pengiraan sel darah putih dalam aliran darah mungkin normal atau rendah. Aleukemia boleh berlaku dalam sebarang empat jenis leukemia utama, dan agak biasa bagi sejenis leukemia "sel-rerambut".

Untuk pesakit Leukemia juga boleh mencuba Vivix Shaklee sebagai salah satu ikhtiar untuk menyembuhkannya. Dipetik dari hasheenabeevi

Testimoni :


Alhamdulillah...segalanya kuasa Yang Maha Esa. Sebagai umatNya kita hendaklah sentiasa berusaha untuk mencari penawarnya.

Anda boleh Order Vivix di Link Bawah:

 https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=df8a6aa94e8b9dafafb2761be5c197c5

0199027834
ID: 867122

Saturday, 5 July 2014

Platelet 0

Penyakit yang jarang-jarang sekali didengari...salah seorang pengamal supplemet shaklee bercerita mengenai penyakitnnya....Semoga beliau terus diberi kesembuhan yang berpanjangan....






 Ahamdulillah.Syukur kepada Allah yang memberikan rezeki - penawar di saat saya amat memerlukan.Berpandukan diagnosis pertama doktor,saya disyaki menghidap Thrombocytophenia,inilah yang adik saya dapatkan.Sebagai Distributor sah Shaklee,dia berusaha mencari maklumat tentang penyakit saya,apa item yang sesuai  bagi usaha menangani masalah saya dengan segera..(saya adalah kes ITP pertamanya)....


~  VIVIX

~   NUTRIFERON
~   ESP
~   B COMPLEX
~   ALFALFA COMPLEX
~   SUSTAINNED RELEASE VITA-C PLUS
~   ZINK

Alhamdulillah syukur pada Allah.Di hari ke 3,di saat bilangan platelet masih lagi 0,saya mula ambil kesemuanya dalam dos yang dicadangkan oleh adik saya.Alhamdulillah saya dapat rasakan perubahan yang  melegakan.Pendarahan gusi mula menunjukkan pengurangan,saya juga mula dapat makan dengan sedikit selesa ( sebelumnya terasa susah untuk menelan,berikutan tonsil yang membengkak dan berdarah..),lebam2 mula beransur pudar...banyak lagi kelegaan yang dapat saya rasakan.Jika anda adalah seorang pesakit ITP yang pernah mengalami situasi seperti saya,pastinya anda dapat memahami...


Alahamdulillah.sesungguhnya Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu.Setiap penyakit,musibah yang Ia berikan pasti ada jalan keluar.Hingga hari ini saya masih lagi meneruskan pengambilan suplimen Shaklee.Cuma, itemnya disesuaikan dengan keadaan kesihatan saya  yang sudah agak stabil.Dosnya jugak disesuaikan dengan keadaan saya pada waktu ini.


Saya memilih untuk teruskan dengan suplimen sebagai kaedah membantu proses rawatan.Pada saya, steroid amat 'menyakitkan'.Pemindahan platelet juga memberikan kesan yang buat saya jadi serik.Saya alah pada platelet.Bahagian belakang badan terasa sakit dan keluar ruam gatal2/bintat pada badan.Semasa sessi rawatan,saya tidak mengetahui yang tanda2 tersebut disebabkan oleh alahan...sehinggalah nurse yang bertugas memaklumkan kepada saya..bilamana saya meminta pertolongan.."Kesiannya...sepatutnya doktor dah hentikan transfer plaetlet pada akak.Ini boleh bahayakan diri akak"....Perkara dah terjadi.Kesilapan yang tidak disengajakan..saya menerimanya dengan lapang dada.Alhamdulillah.Sejurus kemudian,gatal2 berkenaan hilang bilamana nurse memberikan iv bersesuaian bagi merawat alahan berkenaan.Saya anggap itu sebagai ilmu - tak rasa,tak tahu..


Apa yang saya harapkan...saya tidak lagi perlu mejalani rawatan seumpamanya di masa2 akan datang.Moga dimakbulkan Allah.aamiin


credit

Friday, 4 July 2014

Performance Drinks hilangkan mengantuk

3 Julai....Hari ke 3 di Bulan Ramadhan Al-mubarak..

Alhamdulillah...syukur diberi peluang untuk berpuasa semasa umur menjangkau ke 30an...

HAri ini agak keletihan sedikit kerana semalam tidak terjaga untuk bersahur...namun digagahkan jua diri ini untuk mengajar anak didikku...Sedikit kelegaan apabila subjek Sejarah tidak lagi menjadi mata pelajaran utama yang perlu diajar...saya mengikuti ataupun dipanggil major dalam subjek Perdagangan...tetapi tidak pernah mengajar mata pelajaran tersebut.

Sejak posting sehinggalah tahun ke 4 bergelar pendidik....matapelajaran utama adalah Kemahiran Hidup Bersepadu. Telah tertulis diriku bergelar seorang pendidik....3 tahun Diploma Perakaunan...4 tahun Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Sistem Maklumat) namun semua itu hanyalah cita-citaku yang sebelum ini..yang kononnya nak jadi akauntan....

eh..eh tersasul bercerita la pulak...tapi tak pe sekali sekala kan?? hehe...

sebenarnya tadi mahu bercerita pasal Performance Drinks atau nama glamornya PD....Tadi baru sampai parcel yang telah diorder akhir bulan baru ni...iaitu PD...persiapan semasa berpuasa..Balik terawih tadi mata pun dah layu...mengantuk dah...tapi kerja perlu diteruskan....tugas utama mengajar, tugas sampingan berbisness dan belajar...dan juga seorang ibu dan isteri kepada seorang suami...Bila mengantuk tu teringatla PD....yang mana boleh menghilangkan mengantuk ketika belajar.



Saya cuba bancuh 2 sudu (lupa nak ambik gambar sebelum minum tadi) minum dan alhamdulillah...




kembali segar selepas beberapa minit...dan sehingga ke saat ini iaitu jam 2 pagi saya masih mampu celik mata untuk mencari bahan-bahan untuk projek master dan juga update group shaklee...

ok...Performance Drinks ni sangat sesuailah untuk pelajar-pelajar yang berjaga malam untuk mentelaah pelajaran...

kita tengok video ni dulu ye....






Untuk Mencuba :

Boleh hubungi: Farwizah 0199027834
COD : area Pasir Mas, Rantau Panjang, Tanah Merah, Kota Bharu

@

Anda boleh terus order melalui online...barang akan terus dihantar kepada anda:

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=6917ff2a7b53421ff4066020e2d89eec
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
FARWIZAH M.I.D LOVE'S Copyright © 2015 Designed by NH Design